top of page
  • Foto van schrijverAvontour

De Oranjestad

Bijgewerkt op: 5 feb. 2018


Voor de gene die het nog niet weten over welke stad we het hebben. Dat is natuurlijk Breda! Waarom is het een Oranjestad? Nou, Breda heeft vele banden met de familie van Oranje-Nassau. Dit omdat prins Willem van Oranje-Nassau in het paleis van Breda ging wonen met zijn vrouw Anna. Er zijn veel mooie dingen overgebleven uit die tijd: het Kasteel van Breda, waar de Nassaus woonden (nu Koninklijke Militaire Academie), de Grote Kerk (waar 9 Nassaus en de eerste Prins van Oranje begraven liggen onder de grafmonumenten), een jachtslot en het stadspark ‘t Valkenberg (waar de Nassaus hun valken lieten jagen).



Station Het eerste station werd gebouwd in 1855, toen ging de trein alleen naar Roosendaal en terug. Daarvoor was Breda al een van de Nederlandse steden waarnaar goederen werden vervoerd vuit Antwerpen. Later werd dit steeds verder uitgebreid en nu heeft Breda ook een internationale verbinding. Het station is enkele jaren geleden geheel vernieuwd. Het is een prachtig kunstwerk geworden.


Stadion Het Rat Verlegh Stadion is de thuisbasis van de voetbalclub: NAC. Als er een wedstrijd is zijn alle wegen er naartoe afgesloten en geregeld door wachters. Duizenden mensen komen er op af. Dit wordt het wel bekende ‘Avondje NAC’ genoemd. Het gaat niet altijd even goed met de club, maar de sfeer is er niet minder om.



De Singels Het centrum van Breda wordt omringd door singels, deze zijn vrij te bevaren vanuit de haven. Voor de gene zonder eigen boot, er zijn er genoeg te huren. Geniet van de historische gebouwen die vanuit het water te zien zijn. De singels beschermde vroeger de stad tegen vijanden, dit kun je nog zien aan poorten waar je doorheen kunt varen.



Geschreven door: Amber de Zwart

Foto's gemaakt door: Amber de Zwart & Pixabay

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page