top of page
  • Foto van schrijverAvontour

Rotterdam: een wereldstad

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2018

Rotterdam, de op een na grootste stad van Nederland, ligt aan beide oevers van de Nieuwe Maas, de zuidelijke zuidarm van de Rijn, waar het wordt verbonden door de kleine rivier de Rotte. Het heeft ook 's werelds grootste haven. Hoewel het bijna volledig werd verwoest door Duitse luchtaanvallen in 1940, werd het centrum van Rotterdam na de oorlog energiek herbouwd en opnieuw gepland met moderne winkelstraten, woonwijken en hoge gebouwen, waardoor het een van de modernste steden van Europa is geworden. Wij hebben een top 10 van must see plekken in Rotterdam voor je op een rijtje gezet.


1 De oude haven en mariene musea

De Oude Haven (Oude Haven) is een bootbassin gevuld met gerestaureerde historische boten, waarvan er veel woonboten zijn. Bij mooi weer kan je buiten zitten in een van de vele cafés of een wandeling maken en kijken hoe de boten worden geverfd of gerepareerd.

Het Maritime Museum Rotterdam, dat op korte loopafstand ligt, werd in 1873 opgericht en biedt een fascinerende blik op de verbinding van de stad met de zee en de vele waterwegen. De grote collecties omvatten de geschiedenis van de scheepvaart en zeevaart, inclusief scheepsmodellen, een reconstructie van een 2000 jaar oud schip en talrijke zeevaartschilderijen.


2 Museum Boymans-van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen, een van de belangrijkste kunstcentra van Nederland (en Europa), staat bekend om zijn prachtige collecties schilderijen, sculpturen en toegepaste en decoratieve kunst uit heel Europa. Er zijn schilderijen te zien van onder andere Rembrandt, Picasso en van Gogh. Een ander museum is het Wereldmuseum Rotterdam, die opgericht is in 1883, met uitstekende tentoonstellingen van artefacten uit oude en moderne culturen van over de hele wereld.


3 Grote of Sint-Laurenskerk

De Grote of Sint-Laurenskerk is het enige dat is overgebleven van de middeleeuwse gebouwen van Rotterdam, waarvan de meeste in de Tweede Wereldoorlog werden verwoest. Bij binnenkomst in de kerk wordt je getroffen door de schoonheid van het lichte interieur, een effect dat wordt versterkt door het gekleurde glas van de ramen. De kerk is beroemd om zijn drie Deense orgels, waarvan de grootste op een marmeren voet op de binnenmuur van de toren staat.


4 De Kubuswoningen

Rotterdam is de thuisbasis van vele mooie voorbeelden van moderne architectuur, waarvan het meeste is geïnspireerd door de ligging aan de waterkant van de stad en een antwoord op de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog. De beroemde kubuswoningen mogen natuurlijk niet missen. Dit huizenblok, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom, met hun unieke kubusvormingen, is duidelijk zichtbaar vanaf een wandeling door de oude haven. Een van woningen, de Show Cube, is open voor bezoekers en bevat displays op de ontwerp en geschiedenis van de gebouwen.



5 de Markthal

Een van de populairste verzamelpunten in Rotterdam is de indrukwekkende Markthal, die in 2014 is geopend. Het plafond is bedekt met levensechte muurschilderingen van groenten, vis en andere voedselobjecten. In de makrthal kan je terecht voor vers en bereid voedsel. Je vindt fastfood van elke soort en restaurants met alles van traditionele Nederlandse snacks, zoals Stroopwafels , Spaanse tapas en exotische Indonesische gerechten.


6 Windmolens van Kinderdijk

Aan de rivier de Noord, slechts 23 kilometer ten oosten van Rotterdam, ligt het prachtige dorpje Kinderdijk. Ontleend aan een beroemde legende die vertelde dat de wieg van een baby hier gestrand is tijdens de overstroming van de Elisabethsvloed in 1421, het is een van de meest bezochte plaatsen in Nederland. Elk van de 19 perfect bewaard gebleven

18e-eeuwse windmolens staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.



7 Coolsingel

Het middelpunt van de Coolsingel, de hoofdstraat van het centrum van Rotterdam, is het Stadhuis, gebouwd tussen 1914 en 1920 in Nederlandse renaissancestijl. Het ontsnapte bijna op wonderbaarlijke wijze aan de vernietiging in de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Je kunt het rijkelijk versierde interieur niet alleen bezoeken, maar rondleidingen zijn beschikbaar via het VVV-kantoor.


8 Boottochten van de Europoort

De gigantische haven van Rotterdam beslaat uit de helft van de totale oppervlakte van de stad, 247 vierkante kilometer, grotendeels op zijn beurt bezet door Europoort dat bekend staat als de poort naar Europa. Naast talloze massieve schepen, zie je kilometers aan opslagfaciliteiten die zijn gebouwd om 's werelds drukste haven te bedienen. Een van de meest populaire excursies begint bij Maeslantkering bij Hoek van Holland. Avondtochten zijn ook leuk, vooral met de meest beroemde bezienswaardigheden van Rotterdam, waaronder de prachtige Erasmusbrug, die spectaculair verlicht wordt.


9 Diergaarde Blijdorp

De Koninklijke Diergaarde Blijdorp (Diergaarde Blijdorp), opgericht in 1857 en een van de oudste dierentuinen in Nederland, staat bekend om zijn succesvolle fokprogramma's. Hoogtepunten hiervan zijn een aantal jonge olifanten, evenals de zeldzame rode panda, Natuurlijke habitat is hier een prioriteit: het Aziatische deel omvat een moerasbos met twee grote volières voor exotische vogels, een Mongoolse steppe, een vleermuizengrot en een Chinese tuin. Ook is het Oceanium het ontdekken waard, waar je een grote collectie zeeleven uit Amerika kan vinden.



10 De Euromast

Een van de meest bekende punten van Rotterdam, de Euromast ligt aan de noordelijke ingang van de Maas Tunnel. Deze 185 meter hoge toren is opgericht in 1960 en huisvest twee restaurants met een prachtig uitzicht over Rotterdam. Voor sensatiezoekers op zoek naar meer dan alleen geweldige uitzichten is er de mogelijkheid om van het gebouw te abseilen, voor bezoekers die op zoek zijn naar een unieke overnachting zijn er twee prachtige suites op 100 meter hoogte beschikbaar.



Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwste artikelen? Volg ons dan op Instagram en Facebook. Dan zal je nooit meer iets missen.


Geschreven door: Raisa 't Zand

foto's: pixabay en pexels

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page