top of page
  • Foto van schrijverAvontour

Schiedam een stad met veel geschiedenis

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2018

Door de glansperiode van de jenever- en scheepvaartindustrie heeft het centrum van Schiedam een ​​schat aan verhalen. De stad gelegen tussen Vlaardingen en Rotterdam heeft zelfs het grootste historische centrum van de regio Rijnmond. De 225 nationale monumenten in Schiedam, is er een geschiedenis die je kunt proeven en nostalgie die je kunt voelen.


Het stadscentrum biedt vele mogelijkheden voor een echte ontdekkingsreis. Een stadstour neemt je mee langs de havens, de zes hoogste molens ter wereld, en distilleerderijen en mouterijen. Je kunt ook de voetsporen volgen van Saint Liduina, een van de beroemdste Nederlandse heiligen, door haar prachtige relikwieën te bewonderen, gelegen in de Liduina Basiliek. De musea, galerieën, workshops en speciaalzaken zijn zeker een bezoekje waard.

Bovendien is het stadscentrum het hele jaar door het decor voor een groot aantal openbare evenementen. Schiedam kan ook worden ontdekt vanaf het water: van april tot oktober kun je een rondleiding maken op de Fluisterboot. Er zijn ook verschillende aanlegplaatsen voor cruises in het stadscentrum.



Het verhaal van de stad

De musea van Schiedam vertellen het verhaal van de stad. Herbeleef de oude dagen in de oude kruidenierswinkel van het Nationaal Coöperatie Museum of in het Jenevermuseum Schiedam, waar u nog steeds een slokje van de oude jenever of maïszetel kunt nemen. In het Molenmuseum De Nieuwe Palmboom kan je de molenaar aan het werk zien en tentoonstellingen die de maalgeschiedenis van Schiedam laten zien. In het Stedelijk Museum Schiedam kan je genieten van Nederlandse moderne en hedendaagse kunst, met Post War als het belangrijkste tentoonstellingsthema. Het museum is gevestigd in het gerestaureerde Sint Jacobs Gasthuis en heeft een prachtige vaste collectie van meer dan 250 Cobra-werken.



Culinaire verrassingen

Met een ontdekkingsreis door Schiedam zijn er ook culinaire verrassingen die je niet mag missen. Veel restaurants en cafés bevinden zich op speciale locaties, zoals monumentale pakhuizen of mouterijen of molens. Kleurrijke culturen, geschiedenis en moderne tijden komen samen in het gebouw en met het interieur en de keuken van de restaurants. Met zijn vele restaurants, cafés en terrassen, is de Grote Markt een van de levendigste pleinen in Schiedam. Als je liever bij het water bent, neem je plaats op het drijvende terras met eindeloos uitzicht over de Lange Haven.


Er zijn veel manieren om Schiedam te ontdekken!


Tekst en beeld: Raisa 't Zand

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page